Kreativiteten blomstrer i 10ende

Bergheim Amfi skal ikke ta æren for at kreativiteten blomstrer – året rundt – i leilighet 117 i tiende etasje. Men i alle fall er det der Karsten Skarphol har bodd siden mars 2018. Han har ikke angret en halv dag på at han og kone Anita byttet enebolig på Stubban med leilighet i det vi amfiboere liker å kalle Trondheims beste boligsameie.

Men tilbake til kreativiteten. Karsten (60) har mange kreative strenger han spiller på: Revy, teater, musikk, forfatter, komponist. I tillegg er han også buss-sjåfør – med meget godt humør, har jeg en mistanke om.

Det som opptar mye av multikunstnerens tid nå, er «dyreord» og tilhørende tekster. Det startet for 12-13 år siden:

– Jeg satt og så på et tv-program som handlet om Alaskas villmark. Og da slo det meg; vi har jo masse ord som vi bruker i dagligtalen, men som får en helt annen betydning dersom vi snur ordet litt på hodet. Og slik startet det lille eventyret, forteller Karsten.

Han tok kontakt med Kjetil Strand, en tidligere arbeidskollega i Posten, og en mer enn dugelig tegner.

– Jeg ba Kjetil tegne en villmark. Det gjorde han, og så begynte det å rulle.

Karsten hentet frem en rekke «dyre-ord» og ba Kjetil tegne. Tekst og tegning prydet t-skjorter, handlenett og kokkeforklær. Jo flere ord som ble hentet frem, jo flere produkt ble laget – ikke minst kalendere. («2022-kalenderen er ferdig tegnet og klar for salg.»)

Handlenett – fantasifullt det også…

Det kreative radarparet fant det også gunstig å opprette en nettbutikk, fantasimakeriet.no, og der finner du mange forskjellige produkter med fantasifulle tegninger av «dyr du ikke finner i naturen, men som er der likevel», som Karsten formulerer det.

– Foredrag tilbyr jeg også med utgangspunkt i disse ordene, egentlig reinspikket tull og tøys, smiler ord-kreatøren.

I boka som Karsten og Kjetil har laget, er det 118 tegninger og tekster. Imponerende mange, men dyreord-verdenen inneholder sikkert enda mange flere eksempler. Og Karsten er absolutt mottakelig for tips:

– Vi har fått mange innspill. Ikke alle er helt på linje med humoren vår, men uansett; får vi tips og som vi bruker, så vanker det også en liten gave fra oss.

Og for den som ønsker å kjøpe boka – enten til egen fornøyelse eller som gave, ja, så kan man slå på tråden til Karsten (90973345) eller sende ham en mail – karsskar@online.no

Boka koster 250 kroner; bestilt via Fantasimakeriets nettside og inklusiv frakt, er prisen 319 kroner.

PS!
Etter å ha bladd litt i boka, kan jeg slå fast at her er det mye dyrebar underholdning…

TEKST OG FOTO:
Tore Sæther

Her er noen av de 118 tegningene som du finner i boka: