VIN – hvordan få hjelp av ”de 5 S’ene”…

P1040847

Å drikke vin kan være så mangt; alt fra noe å ”skylle ned” maten med til å la drikken bli en altoppslukende interesse.

De aller fleste av oss som liker vin ligger et eller annet sted mellom disse to ytterlighetene; vi synes det smaker godt, vi finner etter hvert ut at det er viner som smaker oss bedre enn andre – og litt forskjellige viner til forskjellig mat. Og så er vi ganske mange som synes det i tillegg er artig å vite litt om det som befinner seg på flaskene – uten å bli verken vinsnobb eller vin-nerd.

Er man der, litt vitebegjærlig på jakt etter litt mer kunnskap, da kan det være greit å ha noen få kjøreregler – hvis man altså vi vinsmake og lære litt nytt.

Et knippe slike kjøreregler kan være ”de fem S’ene” (én mer enn de norske skøyteløperne – Storholt, Stensen, Stenshjemmet og Sjøbrend – som herjet rundt på banene for rundt 40 år siden…)

De 5 s’ene

Hva trenger vi som utgangspunkt? Jeg vil si; litt interesse for vin, en normalt god lukte- og smaksans og konsentrasjon når vi går til verket for å prøvesmake.

Omgivelsene? Det er best om man unngår rom med lysstoffrør. Glassene skal helst være blanke / gjennomsiktige. Fargede glass ødelegger naturligvis inntrykket av fargen, selv om du ser hva som er rød og hva som er hvit vin…

vin-6

Også Mona Lisa satte visstnok pris på god vin, ikke minst en Brunello fra Toscana.

Så til de fem S’ene:

1) Se
Når du kjapt har konstatert om vinen er hvit eller rød eller er en rosévin, kan du se litt nærmere på vinen: Er den hvite gylden gul, er det et tegn på at det er en ikke veldig ung vin. Rødvinen blir derimot mer lys i fargetonen jo eldre den blir. Viktig er det selvsagt å være på utkikk etter ”grums”. Bunnfall i flasken er ikke negativt; det betyr bare at den har vært lagret en god stund. Men det er ingen grunn til at dette skal bli med ned i glasset. Altså forsiktig i skjenkingen fra flaske til glass…

2) Slyng
Lukt- og smaksans henger nøye sammen, og du kan lære en del om vinen ved bare å lukte, før du har smakt. Aller først, ”slyng” vinen rundt i glasset, da frigjøres aromaene – vinen lufter seg. Ikke ”slyng” for voldsomt, i alle fall hvis du har rød vin i glasset; kan fort bli klesvask av slikt…

3) Snus
”Slynging” ferdig, stikk nesen i glasset – ditt eget 🙂 – og snus. Er lukten lett eller intens? Henger den lenge i nesen eller forsvinner den på et blunk? Prøv og sett ord på det du lukter. De fleste viner dufter av noe vi har luktet før; blomster, frukt og krydder, for eksempel. Duften kan også fortelle om vinen har ligget på eikefat. Da kjenner du gjerne duften av vanilje.

Duften kan også avsløre om det er noe helt feil med vinen. Lukter du mugg, betyr det som regel at vinen er ødelagt av korken. (Fordelen med skrukork er opplagt; den blir det ikke korklukt av!) Har du kjøpt vinen på ”Polet”, er det bare å korke igjen flasken og levere den i retur. Det går helt greit.

4) Smak
Start med å ta en god munnfull. La vinen ”komme til” i hele munnhulen. Ekstra godt inntrykk får du hvis du samtidig trekker inn litt luft; det forsterker smaksinntrykket – selv om det kanskje kan virke litt uappetittlig med ”slurpelyder”. Smaker du på vin er det tillatt!

Tungen vår har fire smakssanser; forrest sitter sødme, på sidene surhet og bakerst bitterhet. Den fjerde smakssansen, salt, smaker du sjelden i en vin.
Nå kan du registrere om vinen er fyldig eller føles mer som vann. Du kan kjenne syren i vinen; er den passe, virker det friskt og godt – er det for mye syre, kjennes det nesten om munnen løper i vann. Er det rødvin du smaker på, er det snakk om tanniner (garvesyren, som ikke er syre). Tanninene sitter i drueskallet og i steinene. Dominerer tanninene i forhold til vinens fruktighet, kjennes det som om hele munnen tørker ut. Altså, alt annet enn godt. Men tanniner er viktig, ikke bare for smaken, men også for at vinen kan tåle lagring.

5) Spytt
Når det er snakk om bare en smaking, skal vinen spyttes ut. Når du skal smake og danne deg et inntrykk av flere viner, er det ingen vei utenom, dessverre. Drikker du de første to-tre, blir det ikke enkelt å vurdere de som kommer etter.

Konklusjon

Når S’ene er kommet i mål, gjenstår å gi ”karakterer”: Var vinen en heller enkel og lettglemt greie (”vinen drikker lett”, skriver vinanmelderne gjerne) eller var det en kompleks vin med mange nyanser. Om du vet hva vinen koster, synes du den er verdt prisen?

Men husk, til syvende og sist er en ”god vin” for deg den vinen du  synes er god – ikke den vinen vinanmelderne gir en sekser på terningen.

Vin-2000-2

Webmaster er ikke fatlagret…

Tekst og foto:
TORE SÆTHER

Kilde:
vinforum.dk