Etter ett år i jobben

I disse dager runder jeg ett år i jobben som vaktmester i Sameiet. Det kan være en passende anledning til å komme med en liten «oppsummering», føler jeg.

Vaktmester Trond Heimdal

Vaktmester Trond Heimdal

1. september 2011 begynte jeg i stillingen som vaktmester i Sameiet. Jeg hadde hodet fullt av tanker og idéer om hva som måtte prioriteres og påbegynnes. Dette kommer jeg tilbake til senere.

Renholdsrutinene
Det var viktig å innarbeide rutiner rundt vasking og støvsuging i fellesarealene. Etter noen «justeringer» underveis, er rutinen rundt renhold som følger:

* Mandag og fredag støvsuging og vasking i foajéen, heisene, søppelrommet, heisrommet i kjelleren, og vasking i heisrommene 6. til 11. etasje.
* Tirsdag, onsdag og torsdag, støvsuging og mopping i foajéen, heisene og søppelrommet. Disse dagene er det kun støvsuging i heisrommet i kjelleren.
* Innvendige korridorer støvsuges én til to ganger i måneden. Men de blir ukentlig gjennomgått med kost og støvbrett for å plukke opp saker og ting.
* Hovedtrappen blir vasket minst annenhver uke, eller oftere, hvis behov. Ellers blir de inspisert med kost og støvbrett i hånden.

Med andre ord, foajéen, heisene, søppelrommet, heisrommet i kjelleren, blir støvsuget/rengjort daglig. Hvis forholdene tilsier det, blir også foajéen og heisene rengjort også på slutten av dagene. Og det hender, alt etter hvordan været er ute.

Søppelrommet var en prioritert oppgave
Søppeldunkene hadde blitt rengjort av «gutta» ved behov tidligere. Dette hadde har Sameiet alltid satt stor pris på.

Men jeg merket fort at ytterligere tiltak måtte gjøres for å hindre lukt og uryddige forhold i søppelrommet. Dunkene spyles nå ukentlig etter at de er tømt. Proppene i bunnen på dunkene, viste seg å ikke  være 100 prosent tette. Disse blir nå fjernet etter hvert som de begynner å lekke og erstattet med pleksiglass og tetningsmasse. Dette for å hindre lekkasje utover gulvet. Jeg føler at jeg nå har begynt å få kontroll på den biten, selv om det sporadisk renner veske fra noen. Når det oppdages, gjøres det grep. Målet er å få dunkene såpass tette at eventuell rennende væske holder seg i søppeldunkene. Jeg vet at de fleste av oss sikrer søppelposene godt, men tror fortsatt at noen har et forbedringspotensial når det gjelder å hindre at væske renner ut fra posene. Problemet er ikke bare søppeldunkene, men også de områdene posene fraktes i for å komme til søppelrommet.

Syklene i søppelrommet
Jeg har også hatt en opprydding blant syklene som er  søppeldunkrommet. Sykler som bar tydelige tegn på ikke være i bruk, eller meget sjelden i bruk, ble plassert i bergrommet i enden av høyblokken. Dette bidro til å gjøre nevnte rom mer ryddig.

Håper at de tiltakene som er gjort i søppelrommet har vært til det positive. Nå skal det sies at tilbakemeldingene fra mange har vært meget positive. Når det kommer forslag om at ettermiddagskaffen kan inntas i rommet, har jeg kanskje lyktes med noe 🙂

Full oversikt
Det første halvåret ble brukt til å få en fullstendig oversikt og opprydning i hele bygget.

* Rømningstrapper ble støvsuget og vasket. Nå kostes de ved behov med kost og støvbrett.

* Alle bodarealer ble støvsuget og vasket. Nå støvsuges de ved behov.

* Alle sluk i utvendige svalganger er rengjort. Det var virkelig behov. Når det begynner og vokse blomster fra noen sluk, skjønner dere kanskje at det var behøvelig med ettersyn.

* Nå blir slukene kontrollert og rensket med jevne mellomrom.

* Taket i lavblokken er kostet og rengjort. Både taktekket og slukene. Da vi ikke har en sikker adkomst til taket i høyblokken, er det foreløpig ikke tatt. Fastmontert stige ble bestilt i vår, men vedkommende som skulle ordne det, sluttet i sin daværende jobb og fulgte ikke opp bestillingen internt i bedriften før avgang. Dette ble ikke «oppdaget» før etter sommeren. Det jobbes med saken. Dette er den ene av mine to saker jeg har dårlig samvittighet for ikke å ha fått utført ennå!

* Slukene utvendig foran blokken og foran garasjeporten blir jevnlig kontrollert og rensket.

* Fellesboden i p-kjelleren er tømt fullstendig og ryddet opp i. Mye skrammel ble kastet.

* Bergrommene i lavblokken og høyblokken er blitt ryddet opp i. Mye skrammel og rot ble kastet også fra disse rommene.

* Jeg tror med hånden på hjertet jeg kan tillate meg å si at det er ikke én plass i bygget, hvor jeg har tilgang til, som ikke er blitt kontrollert og ryddet/vasket. Men er det noe jeg har oversett, og i verste fall noe å irritere seg over, gi meg tilbakemelding, gjerne snarest, så skal det bli sjekket.

* Skråningen bak høyblokken har fått stusset seg skikkelig. Alle trær på innsiden av gjerdet og i to meters avstand på yttersiden, er saget ned. Når jeg begynte med det arbeidet, dukket det plutselig opp mange hjelpere, bare sånn lell… Det var jeg meget takknemlig for! Arbeidet som på egen hånd, fort ville tatt opp i mot to uker, ble gjort unna på tre dager. 

Tusen takk til Ragnhild, John, Inger, Ottar, Rolf, og til slutt Helga som bar i oss kaffe og noe godt å bite i. Mest imponert ble jeg nok av Inger på 80 år + som stilte opp disse dagene og bar kvister og ryddet terrenget. En ekstra takk til deg, Inger!

Villnis som stadig vokser på de samme områdene blir kappet med kantklipper, to-tre ganger i sesongen.

Teknisk assistanse

Jeg har signalisert at jeg skal bistå de beboerne som trenger hjelp i forbindelse med lyspæreskifte/spotter, TV, dekoder, modem, PC, internett, trådløsnett etc. Dette har det vært et stort behov for. Jeg har vært innom til ganske mange og bistått i slike sammenhenger. Jeg føler at dette settes det stor pris på. I de sammenhengene jeg ikke kan bidra, har jeg prøvd å henvise til riktig instans.

Dette er i grove trekk saker og ting jeg har hatt fokus på, det første året. Mye er ikke nevnt i denne oppsummeringen, men jeg mener og tror at det viktigste er nevnt? Skulle noen føle at det er ting som ikke er utført eller blitt lovt fulgt opp av meg og ikke utført, setter jeg stor pris på å få en tilbakemelding. Jeg prøver å følge opp alt, men ting kan glippe. Ja, da, Anne Kristin og Leif, jeg hører hva dere tenker…  Men jeg dukker opp 🙂

P-kjelleren

Her er jeg inne på den siste av de to tingene jeg har dårlig samvittighet for. Målet mitt var å få organisert spyling av garasjegulvet innen sommeren. Tiden strakk dessverre ikke til. Jeg vet det er mange som savner at dette blir gjort. Mange har også tilbudt seg å hjelpe til. Målet er få det utført før vinteren kommer. I disse dager har jeg innhentet pris på å få montert vannuttak i p-kjelleren med kraftigere dimensjon. Jeg venter på pris for dette. Noen av byggets eksperter mener det er fånyttes å stå med vanlig hageslangedimensjon å holde på med sånt arbeid. Jeg er enig i det synspunktet, men prisen blir avgjørende. Høytrykksspyleren fungerer godt den også, men kanskje etter en skikkelig gjennomgang/rengjøring med kraftig utstyr, kan vaktmesteren utføre spyling med oftere mellomrom uten hjelp, når riktig utstyr er på plass? Jeg prøver å holde p-kjelleren så ryddig som mulig med tanke på løv og lignende. Ellers går tiden med til sesongbetont arbeid; snømåking foran dørene inn til heisrommene i 6 – 11 etasje, gressklipping (når været tillater det), renhold og kosting av p-plassen ute og adkomstveien til hovedinngangen, for sneiper, snus og annet rusk, og masse andre saker og ting.

«Trives du?»
Jeg har ofte blitt spurt om jeg trives i jobben. Svaret er JA! Jeg stortrives. Savner du ikke arbeidskollegaer? Jo da, jeg hadde gode arbeidskollegaer der jeg jobbet tidligere, men jeg vil påstå at jeg aldri har hatt en mer sosial arbeidsplass enn jeg har nå. Jeg treffer daglig bare hyggelige naboer som jeg prater med. Alle er jo så hyggelige og positive.  Dere bidrar alle til at jeg ikke «rekker» å savne min tidligere arbeidsplass 🙂

Avslutningsvis vil jeg bare minne om mitt «motto»:

Jeg har ikke som mål å være synlig hele tiden da bygget er såpass stort, men målet er at det skal være synlig at jeg er her… Leter du etter meg noen ganger på dagtid, er jeg aldri lengre unna enn en telefonoppringning.

Mvh,
Vaktmester’n