Er skyvedøren din i orden?

Som meddelt i tidligere styremøtereferater, senest fra møte 26.06.2012, ble dommen i Tingretten anket inn for Lagmannsretten 16.04.2012. Umiddelbart etter siste styremøte mottok vi dommen fra Lagmannsretten via vår advokat. Dommen ble avsagt 20.06.2012. Styret ønsker derfor å informere om følgende hovedpunkter i ovennevnte dommer:

Tingretten (består av én dommer):
Saken avvises da Sameiet Bergheim Amfi ikke anses å ha såkalt søksmålskompetanse, d.v.s. at sameiet ikke godtas som saksøker på vegne av alle sameierne. Det ble heller ikke åpnet for såkalt retting, d.v.s. at de enkelte sameierne oppføres som saksøkere i stedet for Sameiet. I tillegg ble Sameiet dømt til å betale sakskostnader på kr 19 125,-.

Lagmannsretten (består av tre dommere):
Rettens flertall (to dommere) sa seg enig med Tingretten i at sameiet ikke har såkalt søksmålskompetanse, jfr. ovenfor. Derimot var de uenige med Tingretten i at såkalt retting ikke kunne tillates, d.v.s. at stevningen kan opprettholdes med de enkelte sameiere som saksøkere. Den tredje dommeren konkluderte derimot med at saken må fremmes med sameiet som saksøker. I tillegg ble sameiet fritatt for betaling av sakskostnader både i Tingretten og Lagmannsretten.

Tre mulige veier videre
På grunn av ferieavvikling har styret ikke gjennomdrøftet saken, men finner det likevel riktig å informere sameierne om utfallet av domstolsbehandlingen så langt. I tillegg ble sameiet fritatt for betaling av sakskostnader både i Tingretten og Lagmannsretten.

Tre mulige veier videre
På grunn av ferieavvikling har styret ikke gjennomdrøftet saken, men finner det likevel riktig å informere sameierne om utfallet av domstolsbehandlingen så langt. Det skal imidlertid tilføyes at vår advokat har skissert tre mulige veier for saken videre:

  • Lagmannsrettens dom ankes til Høyesterett.
  • Stevningen rettes i samsvar Lagmannsrettens åpning for en slik løsning.
  • Det gjennomføres forlikssamtaler med Veidekke med utgangspunkt i tidligere tilbud om en minnelig løsning utenfor rettsapparatet.

Uformelt møte

Som et første skritt i den videre prosess har Veidekke sagt seg villig til å delta i et uformelt møte tidlig i august. Foreløpig betyr ikke dette at de to andre mulige løsningene er forkastet. Men som en foreløpig konklusjon fra styrets side synes det fornuftig å starte med ovennevnte møte med Veidekke.

Bundet av frister
Imidlertid er vi bundet av visse tidsfrister i forhold til de to førstnevnte alternativene, og vi må derfor forberede oss på flere fronter. Både i forhold til møtet med Veidekke og en eventuell retting må vi ha en oversikt over hvilke heve-/skyvedører som er mulige «erstatningsobjekter» utover de dørene som tidligere er sjekket.

Det er derfor lag et skjema i alle postkasser som bes utfylt av de sameiere som mener å ha problemer med sin(e) heve-/skyvedører.

Styret vil for ordens skyld understreke at eventuelle problemer ikke nødvendigvis skyldes dårlig arbeid fra Veidekkes side, men kan også være et resultat av «slitasje og elde» gjennom ca. ti år.

Vi finner det likevel riktig å be om tilbakemelding om alle observerte problemer i denne omgang. Bl.a. av hensyn til møtet med Veidekke ber vi om at skjemaet returneres til postkasse 130 innen 3/8-12.

De av dere som er på ferie, og ikke rekker fristen, kan sende inn skjemaet i ettertid. Dette fordi det er viktig å få tilbakemelding fra som mange som mulig, og aller helst fra alle.

Styret tar sikte på å komme tilbake med ytterligere informasjon etter at det uformelle møtet med Veidekke er avholdt.

Mvh Styret.