Damp- eller DAB-radio…?

Vi satt og så NRKs påskekveldprogram og merket oss at innsendere av påskebilder kunne vinne en DAB-radio.

dampradioGreit nok, men så begynte vi å rette blikket mot gamle dager, og betegnelsen “dampradio” dukket opp. Hva er, eller var, nå det? Ingen av oss visste, så vi var nødt til å søke hjelp på det enorme www-leksikonet. Og der fant vi da én forklaring.

Det kan kanskje være lurt å kikke nøye på kildehenvisningen…

Dampradioen henspiller til den mest brukte radioteknologien på 1920- og 30-tallet. På den tiden ble det brukt damp til å flytte radiosignaler. For å få til dette måtte radiosendingen foregå fra en stor badstue. Teknologien hadde sine ulemper i form av ustabilitet. Destod flere som hørte på, desto mer damp måtte produseres. Utrykket «få opp dampen» stammer fra denne perioden, da folk måtte kontakte NRK og be rikskanalen gjøre nettopp dette dersom radiosignalene var svake.

Avtale med NSB
Signalstyrken bedret seg riktig nok kraftig på begynnelsen av 30-tallet, da NRK inngikk en avtale med NSB. Denne gikk ut på at NRK skulle kunne feste såkalte radiotårn på stag langs NSB’s skinner. På denne måten kunne man utnytte dampen som ble produsert av damplokomotivene. Til gjengjeld skulle NSB få noen eierandeler i NRK, samt annonseplass for radioreklame.

På slutten av 30-tallet begynte elektrifiseringen av NSB’s jernbanenett, noe som medførte til at radioteknologien fikk seg en knekk. Den ble fullstendig avleggs fra begynnelsen av andre verdenskrig, da tyskerne, i sitt søken etter en mer praktisk og transportabel form for radio, hadde kommet over det vi nå kjenner som radiobølger. Disse bølgene kunne sende radiosignaler uten bruk av damp, noe som helt klart hadde sin nytteverdi ombord i transportmidler, og da spesielt i fly og båt.

Kilde: ikkepedia.com

Over til DAB
DAB-radio
Hva står egentlig forkortelsen for? Den som ikke vet kan kanskje gjette seg til at at D’en står for digital. Riktig. Men resten, og hva betyr denne nye radioen for oss vanlige radiolyttere, som riktignok har forlatt dampradioen, men som ennå ikke er helt der, på digital radio – i alle fall ikke bare det.

Vel, for å få klarhet I DAB, søkte vi et annet medium på det store www-leksikonet, Wikipedia. Dere finner mer ved å klikke inn på lenken nedenfor:

http://no.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting

Tekst: TORE SÆTHER