Krabbelag

Det er krabbesesong. Tilbudene finner vi både i postkassereklamer og viktigst, i butikkdiskene. Men hva skal vi drikke til krabben, om det skal være vin?

bergheimamfi_krabbe1Mulighetene er mange, men jeg vil hvert fall gå for en hvitvin. Og det er mye å velge blant på vårt utmerkede «monopol». 
Krabbekjøttet er litt forskjellig; mildt i klørne, mer spisst og kraftig i krabbehuset. Det stiller forskjellige krav til vinfølget. Tysk Riesling eller østerriksk Grüner Veltliner er gode valg til klørne. Det samme kan sies om sprudleviner som fransk champagne, italiensk prosecco og spansk cava. Dersom du synes kjøttet i krabbekroppen kan bli i skarpeste laget, gå for en hvitvin med litt sødme, for eksempel en tysker fra Rheingau eller Mosel – og vi snakker fortsatt om Riesling, ja…

Krabbehuskjøttet best?
bergheimamfi_vinspalten_krabbe3Holder du kjøttet i krabbehuset for å være det beste, og slett ikke ubehagelig sterkt og spisst på smak, ja, da er kanskje en tørr, mineralsk hvitvin – Chablis for eksempel – noe å vurdere

Om vi tenker litt den royalistiske typen, kongekrabben, så er kjøttet søtt på smak, og da kan en tørr Riesling, en Chablis eller en spansk Albarino være noe å vurdere.

Italiensk sikkerstikk
Vil du være på den absolutt sikre siden, da er etter manges mening en Soave fra Nord-Italia et sikkerstikk. I Soave-vinene fra regionen som heter Veneto, er hoveddruen Garganega. Disse vinene er forresten ikke bare godt egnet til et krabbemåltid. De gjør seg ikke bort uansett hva som serveres på matfatene.

Helt til slutt en fransk hvitvin som Aperitif nettopp har anbefalt som et godt alternativ til krabbelag:
bergheimamfi_vinspalten_krabbe6

Cuvee Castronomie Savoie Apremont er mineralsk, frisk og fruktig og til en meget gunstig pris, 125 kroner. I tillegg står den på Polets basisutvalg og bør dermed være mulig å få tak i på alle polutsalg.

Godt krabbemåltid!

Av TORE SÆTHER