Vin til påske – og til lammekjøttet…

Vi nærmer oss påske, og for mange betyr det ett eller flere måltid med lammekjøtt på bordet. Til lammet hører også god vin, synes mange. Om dere skal på ”Polet” for å handle inn til påsken, kan det være kjekt å merke seg de spesielle åpningstidene:

Mandag og tirsdag (25. og 26. mars) er det åpent fra klokken 10 til 18. Onsdag 27. stenger utsalgene klokken 15! Så er Polet stengt til og med 2. påskedag, 2. april.

Vintipsene
Jeg har sakset noen gode vintips fra flere vinkilder. De følger her.

Vinhandleren Nicolas Mahé de Berdouaré mailer ukentlige vinbrev til sin vinvenner. I sitt påskebrev skriver han blant annet:

I påsken har det vært en flott tradisjon å spise lammekjøtt, gjerne på påskeaften, eller første påskedag, og det vil vi nok fortsette med. I Norge er påskeferien også høysesong for pappvin (bag in box). Her er to forslag som det burde være mulig å få tak i uten å være nødt til å bestille:

PeterLehmannBarossaShirazBiB_half* La Prua appassimento, Veneto (Nord-Italia) – koster 407 kroner.

* Cocoon Zinfandel, California – koster 400 kroner.

Og så er det to eksempler på god vin til lam som du kjøper på flaske:
* Château Bois-Martin, Pessac-Leognan (Frankrike) – koster 210 kroner

* Château Panet, St-Emilion Grand cru (Frankrike) – koster 200 kroner.

Aftenpostens vinmedarbeider, Geir Salvesen, 
er en av de mest rutintert i faget. Han har trukket frem det han synes er de beste ”3 literne” til påsketuren. Salvesen har ”smakt og smattet”, som han skriver, på mellom 30 og 40 forskjellige boksviner før påsken nå setter inn. Her er noen av anbefalingene og karakteristikkene:

99143-Ogier-ChNeuf-Pape-Bois-de-Pied-Redal-2011-NY-95x350* Arne Brimis hytte, grill og turvin.
Den kommer fra Rhône og har mye syrah og grenache-druer i seg. Fyldig, lang, kjølig smak som minner om norske fjellbær. Flott vin, bra til lam. Koster 400 kroner.

* Barossa Shiraz, Peter Lehmann (Australia).
Fyldig, kraftig australsk shiraz. Nok friskhet. Fatlagret. Kjøtt, lam og peiskos her. Vinen koster 430 kroner.

* Paxis Tinto, Quinta de Fonte Bela (Portugal).
Dyp farge, syrlig krekling på duft og smak. Typisk matvin med syrlig frukt. Går godt til spekemat – i tillegg lam. Pris, 349 kroner.

Nettstedet aperitif.no 
omtaler hver uke en “ukens vin”. Påskeanbefalingene kan du lese her:

www.aperitif.no/Vintips/godbiter-i-pollisten/Ekstra-god-roedvin-til-paaske

I ”Vinbladet”,
Vinmonopolets eget blad, er siste nummer preget av lam og påske. Her poengteres det at ”lammevinen” både må ha god fylde og friskhet. Tydelig innslag av garvesyre hører også med.

Og holder man seg til disse tommelfingerreglene, er det mye å velge i. Spanske reserva-viner fra områder som Rioja og Ribera del Duero er klassisk vinfølge til lam.  Men du kan også finne god ”lammevin” laget i franske Bordeaux og Rhône og i de to italienske vinregionene Toscana og Piemonte, leser vi i Vinbladet. Går vi til den nye vinverdenen, land utenfor Europa, kan det være interessant å prøve en sørafrikaner laget på pinotage-drue eller også en pinot noir-basert new zealander.

Spør betjeningen
Ytterligere et godt råd, snakk med betjeningen på Vinmonopolet. På de fleste utsalg treffer du på meget kompetente medarbeidere. Selv har jeg svært god erfaring og nytte av rådene fra de som jobber på vårt ”nærpol”, på Valentinlyst.

Tekst: TORE SÆTHER