Når nettene blir lange og glatta setter inn…

Hva gjør vi da, vi her på Bergheim Amfi – som faktisk har fått kjent litt på holke-forhold på parkeringsplassen og området foran bygningene.

vinterglatt 2017-18

Hvordan er det med strøing? Hvem har ansvaret for det?

Vi har spurt vaktmester Trond Heimdal hvordan beredskapen med slikt er:

– Aller først for å si at jeg skjønner det er forskjellige synspunkter på hvor godt eller eventuelt dårlig strøingen er – at det enkelte dager kan være ganske glatt fra hovedinngangen og på parkeringsplassen.

– Nå er det slik at vi har en avtale med Din Vaktmester både om strøing og snøbrøyting – og om sommeren, klipping av plen på F6-området vi har sammen med Bergheim Terrasse og omsorgsboligen i Brit Grytbaks vei. Din Vaktmester har kontrakt med oss om å strø ved behov. Det betyr at det blir strødd hver dag, noen ganger til og med to ganger per dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Men likevel opplever vi at det er deler av dager hvor det er fryktelig glatt…

– Det har du rett i. Vi har denne forvinteren fått noen krevende dager lik de vi hadde på slutten av forrige vinter. Utfordringen har vært frostnetter og milde dager. Sand blir strødd på grytidlig om morgenen. Så tiner dette i løpet av dagen, og når kveldskulden slår inn, så mister vi strøeffekten. Din Vaktmester har god kontroll på normalvinter uten store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Når det blir slik som på slutten av siste vinter og altså noen dager vi nå har opplevd i november, da er det vanskelig å være à jour med strøing hele dagen, sier vaktmester Trond og legger til:

–  Når jeg oppdager at det er glatte forhold og jeg vet at det tar en god stund før Din Vaktmester kan være på plass, da tar jeg vår lille strømasking og kjører på sand.

– Ja, for i det gamle avfallsrommet i første etasje, et rom alle beboerne har tilgang til, der står det en liten strømaskin. Og i en kasse utenfor er det sand. Kan vi alle beboere benytte oss av dette og sørge for strøing, dersom Din Vaktmester ikke rekker over alle sine kunder raskt nok, og du heller ikke er til stedet i bygget?

– Absolutt. Det er fritt frem å strø. Husk bare at maskinen må trekkes ut av bygget. Hvis du skyver den foran deg før du kommer ut, begynner den å strø inne, og det er det jo ikke veldig stort behov for…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne lille strømaskinen som vaktmester Trond
viser frem kan vi alle bruke – når det er akutt
behov for strøing.

– Så har jeg hørt at enkelte mener det ikke ser strødd ut til tross for at Din Vaktmester faktisk har vært og strødd kort tid i forveien. Er de ”grådig” med sanden?

– Det har jeg også hørt, og en forklaring på det kan være at hvis man står inne og ser ned på p-plassen og området rett foran bygget, så kan det faktisk være vanskelig å se at det er strødd. Grunnen er at Din Vaktmester strør med sand av sprengt fjell. Det er lysere enn vanlig sand og derfor vanskeligere å se på en viss avstand. Fordelen med denne typen er at den består av skarpere korn og gir bedre effekt mot det glatte underlaget.

– Jeg kan også tilføye at Din Vaktmester ikke bruker salt i grusen og at ”sprengt fjell”-grusen er mindre skittensom, noe som selvsagt er en fordel; noe av sanden/grusen vil uunngåelig bli med oss inn i bygget, sier Trond Heimdal.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER