– Tror folk liker utsmykningene

Sittegruppen, el-peisen og de flotte teppene på den ene veggen gir både beboere og gjester et trivelig «velkommen». – Jeg har inntrykk av at det blir satt pris på.

 

«Utsmykningene gjør bygget mer trivelig», mener Rita Mørch.

«Utsmykningene gjør bygget mer trivelig», mener Rita Mørch.

Det sier Rita Mørch, «utsmykningssjefen» i Amfiet. Hun er den som holder et våkent øye med både veggtepper, bilder og andre pyntegjenstander.

– Men det var Anne Kristin Singstad som i sin tid tok initiativet til å pynte opp i heisrommene. Sammen med Inga Wikdahl, Inger Johanne Dybvad og meg utgjorde hun den gruppen som fikk i oppdrag å se på hvordan en utsmykning kunne gjøres. Det var våren 2004, forteller Mørch.

30 000 i budsjett
Utsmykningskomiteen utarbeidet et budsjett og foreslo for styret at det skulle settes av 30 000 kroner til formålet.

– Og pengene fikk dere?

– Det gjorde vi. En tilleggsbevilgning på 15 000 kroner ble også gitt, og Anne Kristin Singstad, som satt i styret da komiteen ble dannet, ga styrehonoraret sitt – 5000 kroner  – til utsmykningskomiteen. Per i dag har vi faktisk ikke brukt opp alle pengene, sier «utsmykningssjefen».

– Men 30 000 kroner var i snaueste laget?

– Ja, fordi vi fikk også gjennomslag for å bytte ut den lille sittegruppen som utbygger hadde satt i foajeen. Vi mente at den var i minste laget. Styret var enig med oss, og vi gikk til anskaffelse av bordet og skinnmøblene som står der i dag.

Rita Mørch foran de fine teppene som henger i foajeen

Rita Mørch foran de fine teppene som henger i foajeen

Fikk kunst-idé på Trondheim Torg
Møblene gir et nesten hjemmekoselig preg, sammen med gasspeisen, som etter en stund ble gjort om til el-peis. Likevel må det kunne sies at det er de to store, fargerike og flotte teppene på veggen til venstre som gjør størst inntrykk.Hvordan de kom dit, har en litt spesiell historie og er noe Rita Mørch er både litt glad for og stolt over at hun fikk til:

– Jeg fikk høre om at det i kjelleren på Trondheim Torg var en gruppe kunstnere som holdt utstilling. Jeg gikk dit og fikk se en løper som jeg likte veldig godt. Jeg spurte kunstneren, Heidi Gjølme Bue, om hun kunne tenke seg å lage noe som så likedan ut, men som måtte være atskillig større.
Gjølme Bue tok utfordringen etter å ha vært på befaring i Amfiet.

– Jeg tror hun var ganske tidlig i sin kunstnerkarriere, og i alle fall hadde hun ikke gjort noe lignende tidligere.

– To så store tepper måtte ha kostet mye?

– Vi betalte 10 000 kroner, og det tror jeg var et riktig godkjøp, ikke minst når vi vet at hver minste detalj er håndlaget.  Hvert sting er håndkiltet. Ingen maskin har vært i nærheten av dette kunstverket.

Ikke store summer
Teppene i foajeen er med klar margin de mest kostbare delene av utsmykningen i Amfiet. Vi har også et fint teppe i 2. etasjen som anerkjente, nå avdøde, Ramon Isern har laget. (Les om Isern her)

– Men det teppet fikk vi i gave av de tidligere beboerne Elisabeth og Bror Sellgren, sier Rita Mørch og legger til at en god del av tingene som henger på veggene og står på gulvet i de mange heisrommene er ting som er gitt av beboerne.7To tyverier
– Ikea har også hatt besøk av oss. Nesten ingenting av gjenstandene er av stor verdi, og derfor har vi heller ikke funnet grunn til å tegne egen forsikring på dem

– Som betyr at ting får stå og henge i fred…?

– Bortsett fra et par tyverier, er det riktig.

– Hva er stjålet?

– Det var fire små Jakob Weidemann-bilder – ikke originaler, selvfølgelig, som hang i 5. etasjen. De er forresten lik de fire som henger i 3. etasje.

(Se Weidemann-bilder her)

I tillegg forsvant lysestaker og fat fra 11. etasje, forteller Rita Mørch.

Rør-kledning
– For en som er relativt ny i Amfiet virket alt å være i skjønneste orden. Vedlikehold trengs kanskje ikke?

– Ikke mye. Jeg går og småplukker litt og følger med at ting er i orden. I foajeen bytter jeg litt på det som står på bordet slik at det blir litt sommerting og litt vinterting, følger årstidene liksom. Og så er det litt julepynt som settes ut.

– Én ting kunne jeg ønsket meg, og det er at de vannrørene som ligger synlig på veggen i 4. etasje i lavblokka kunne ha blitt kledd inn. Det er ikke veldig pent som det er nå, mener «utsmykningssjefen».

Kanskje kommer det et forslag på beboermøtet etter årsmøtet…

Intervju: Tore Sæther

Tre kjappe

(1) Når flyttet dere inn i Amfiet?
August 2003

(2) Hva er det beste med å bo i Bergheim Amfi?
Tryggheten og den lettstelte leiligheten.

(3) Hva kan bli bedre?
Vi (Rita og ektemannen Thore) synes det er en topp boform for vår aldersgruppe. Men én ting kunne jeg tenkt meg annerledes, og det er et forbud mot hundehold. I alle fall burde det vært krav om å gå ut av huset gjennom garasjen. Det mener jeg fordi det tydeligvis er noen som lar hunden sin urinere på søylen i foajeen. Og den lukten er nesten ikke til å få bort.

Utsmykninger i bygget – dere finner dem her