Her er et par vin-tips til julaftensmiddagen

Enten du satser på kalkun, ribbe eller pinnekjøtt på julaften, og skal servere vin til maten, aperitif.no har to franske forslag til deg.

Dominique Piron lager beaujolaiser som byr på fantastisk god vinvaluta for pengene samtidig som de utmerker seg som matviner – og har godt lagringspotensial.

Den rimeligste Dom. Dominique Piron Beaujolais-Villages 2014 er saftig med et veldig tiltalende kirsebærpre, god syre og et pent bitt. En super vin til kalkun og julelunsj. På grunn av den gode saftigheten fungerer den også godt om du har torsk som juletradisjon.

Er det ribbe eller pinnekjøtt som er din julegreie, kan du legge på to tiere og få en enda mer solid vinopplevelse. Dom. Dominique Piron Morgon La Chanaise 2014 har flott konsentrasjon, god syre og fylde og akkurat den lille sødmen som trengs for den rike julematen.

to-viner

Her er de to franske. Begge er på bestillingsutvalget. «Morgon» (t.v.) koster 179 kroner; «slektningen» til høyre koster 20 kroner mindre.

Bak disse supre vinkjøpene står Dominique Piron, som har et helt spesielt forhold til Beaujolais og særlig cru-et Morgon. I dag regnes nemlig Domaine Piron som en Morgon-spesialist med mange parseller innen dette ettertraktete delen av Beaujolais, også i åssiden Côte du Py som er kjent for sitt vulkanske jordsmonn.

Hvis franske vinmyndigheter velger å ytterligere klassifisere Beaujolais, ligger Côte du Py sterkt an til grand cru-status, ifølge Dominque Piron som kaller skråningen for Beaujolais’ svar på Hermitage.

Morgon Chanaise får imidlertid druer fra parseller med dekomponert granitt- og skiferjordsmonn, rikt på jernoksider hvilket gir en markant jordsmonnskarakter.

Domaine Piron lager til sammen 450 000 flasker beaujolais fra 140 parseller og 80 hektar fordelt på hele området.

Kilde: aperitif.no