Amfiets egen gartner

«Ikke tenk bare på selve blomstene». Det ser kanskje ut som en litt spesiell oppfordring når den kommer fra Amfiets egen gartner, Lars Nypan.

Jeg synes det grønne bladverket på plantene er viktig å tenke på når man skal gjøre det grønt og fint rundt seg,  sier Amfiets egen gartner, Lars Nypan. Her kikker han litt nøye på en bukett sedum-planter, enn så lenge uten blomster...

Jeg synes det grønne bladverket på plantene er viktig å tenke på når man skal gjøre det grønt og fint rundt seg, sier Amfiets egen gartner, Lars Nypan. Her kikker han litt nøye på en bukett sedum-planter, enn så lenge uten blomster…

Men nå skal dere ikke ta uttalelsen bokstavelig, i alle fall ikke uten å vite at det kommer mer:

– Veldig mange er opptatt bare av fargerikte blomster når de kjøper planter. Det er ikke så lurt; av to årsaker. For det første betyr det at gleden med planten blir kortere enn den egentlig kunne ha vært. For det andre er det så mye fint i bladverket, mange forskjellige grønnfarger, sier Nypan

73-åringen har mer enn god bakgrunn for sine meninger. Frem til årtusenskiftet drev han Nypan Hagesenter på Leinstrand, og det hadde han gjort i 40 år da han følte at det var på tide å si stopp.

Engelsk navn

Dette er en ananas- lilje, ikke fordi den bærer ananas-frukt, men fordi de hvit-gule blomstene har form som minner om  ananas. Denne planten kan overvintre, men  må da stå inne.

Dette er en ananaslilje, ikke fordi den bærer ananas-frukt, men fordi de hvit-gule blomstene har form
som minner om ananas. Denne planten kan overvintre, men må da stå inne.

– Vi var det første hagesenteret nord for Dovre. I 1962 var det så nytt at man ikke en gang hadde noe skikkelig norsk ord på virksomheten. Den første tiden etter åpningen kalte vi det derfor Nypan Garden Center, smiler Lars.

Men det varte ikke lenge før det ble hetende ”hagesenter” også på Leinstrand, og ble ”Nypan Hagesenter” helt til Nypan solgte virksomheten og Nypan-navnet forsvant:

– Ingen av mine var interessert i å overta, og det er jeg egentlig litt glad for. Å drive gartneri og hagesenter er utrolig krevende og blir mer en livsstil enn bare en jobb.

Radio-tips i 20 år
Parallelt med driften av hagesenteret var Lars også engasjert av NRKs sørtrønderradio. I 20 år var han kanalens egen gartner som med jevne mellomrom kom med ”grønne” råd og tips. De siste ga han et knippe tips til radiolytterne hver eneste uke. I 2005 avsluttet han radio-engasjementet.

Lars Nypan hadde nådd offisiell pensjonsalder. Men tro bare ikke at mannen satte seg i godstolen og ble sittende der:

Aktiv pensjonist

Her inspiserer Lars en dalia, som er en vinter-georginer og som blir ca. en halvmeter høy.

Her inspiserer Lars en dalia, som er en vinter-georginer og som blir ca. en halvmeter høy.

– Nei, det var uaktuelt. Jeg ville jo holde på med ting jeg liker selv om jeg hadde nådd pensjonsalder.

– Som for eksempel?

– Jeg har flere gamle kunder som jeg fortsatt hjelper både vår og høst. Det er gjerne folk som er blitt så gamle at de ikke lenger orker med hagearbeidet.

– Dessuten har jeg en avtale med et borettslag i Brundalen hvor jeg har helårlig ansvar for beplantningen og hekker.

Grønningen-parken
– Og så var jeg med på å dra i gang et prosjekt for Lensvik kommune. Det handlet om å lage et fint parkområde hvor kommunen ville at statuen av skilegenden Harald Grønningen skal stå. Nå er det like før vi skal gjøre unna sluttetappen på det arbeidet, forteller Nypan. 73-åringen er som dere skjønner alt annet enn parkert med pensjon. Han blir ikke uten grønt arbeid på lenge, lenge. Ikke før han selv sier stopp, vil jeg tro.

– Jeg får i alle fall spørsmål fra mange om å hjelpe, både med å velge planter og å planlegge hager. Det er jo det jeg drev mest med i store deler av tiden på Nypan Hagesenter.

– Nå er det mange spørsmål rundt planter på terrasser og verandaer, og da blir rådene selvsagt litt annerledes, plante- og buskvalgene likeså.

Triangel gjøksyre (oxalis) er navnet på denne planten. Når den blomstrer blir  det enda mer rødt og rosa. Det er farven på de små blomstrene som etterhvert kommer.

Triangel gjøksyre (oxalis) er navnet på denne planten. Når den blomstrer blir det enda mer rødt og rosa. Det er farven på de små blomstrene
som etterhvert kommer.

”Terrasse-hagen”
Og det er selvsagt her Amfiposten kommer på banen, på vegne av sameierne. Vi har rett og slett bedt Lars Nypan om å komme med noen gode råd, og kanskje også noen advarende pekefingre for den grønne virksomheten på terrassene våre.

– Terrasser byr på andre utfordringer enn en hage. Det er andre planter som helst skal stå i potter sammenlignet med dem som vi planter direkte i jorden. Dessuten skal det jo være lettvint. Mange som bor i en slik boform som oss her i Amfiet reiser mye, og da gjelder det å velge planter som ikke trenger veldig mye og hyppig stell. Én ting er potter med innbygd vanning.

Disse flotte stemors- blomstene står ved inngangsdøren hos Lars og Marta, på skyggesiden med  andre ord. De har  stått der siden midten av mars og er like fine nå, to måneder senere!

Disse flotte stemorsblomstene står ved inngangsdøren hos
Lars og Marta, på skyggesiden med andre ord. De har
stått der siden midten av mars og er like fine nå, to måneder
senere!

Tipsene
Her er noen ting å legge seg på minne når vi nå tråler hagesentre og gartneri på jakt etter ting til å gjøre uteplassene våre litt ekstra koselige:

Pottene: 
Kjøp pottene heller et nummer for stor enn for liten. Med store nok potter slipper man så hyppig vanning og i tillegg omplanting når plantene vokser.

Et annet moment er ”platting” under pottene og som går på hjul. Det er lurt å spare ryggen for unødvendige tunge løft.

Plantene:
Som nevnt er det mange som kjøper mest mulig utsprungne blomster. Vil man bare ha blomsterfargene og ikke planten både før og etter blomstring, blir gleden i alle fall kortvarig.

Granium er i og for seg en grei terrasse-plante. Velger du å kjøpe slike, skal du hvert fall vente til det blir litt varmere. Månedsskiftet mai / juni pleier å være et passende tidspunkt.

Tuja er ingen favoritt hos meg. Det skyldes rett og slett at de aller fleste, som også er de billigste, typene rett og slett tåler vinteren dårlig. Vil du absolutt ha en tuja på terrassen, vil jeg foreslå å unngå den billigste (brabrand). Etter min mening er det bare én type som holder sånn noenlunde, ”smaragd”, en litt smalere tuja-type

Stemorsblomster er spesielt velegnet slik vi bor. De blomstrer hele sommeren, trives egentlig aller best i skygge og klarer seg med lite stell; litt vann og litt gjødsel, og det er det.

Jord:
Enkelte sparer på fjorårets jord. Det er ikke å anbefale. Kjøp ”fersk” jord og bruk god naturgjødsel, så får du best resultat.

Flerårige planter:
Astilber (spireblomster) er et populært valg. Når de blomstrer, er det både hvite, rosa og røde varianter. Men her gjelder det også ikke å kjøpe planter som har blomster nå. De skal egentlig ikke blomstre før i juli.

Blå veronika i store kasser kan man også forvente å ha glede av i mer enn én sesong.
Av busker er barlind en type som tåler vinteren godt, sier Lars Nypan. Selv har han og fruen, Marta Johanson, to forskjellige typer sypresser som helårsgrønt på sin terrasse i 5. etasje.

På terrassen hos Lars og Marta er det ikke over- raskende både grønt og fargerikt. Planten på bordet er en lobelia.

På terrassen hos Lars og Marta er det ikke overraskende både
grønt og fargerikt. Planten på bordet er en lobelia.

Tre kjappe

(1) Når flyttet dere inn i Amfiet?
Januar 2003 – vi var altså blant de første som flyttet inn.

(2) Hva er det beste med å bo i Bergheim Amfi?
Vi ligger gunstig til med nærhet til (Estenstad)marka. Det var et viktig da vi valgte å kjøpe her. Dessuten er det nært til byen, boformen er lettvint, og det er stilt og fredelig.

(3) Hva kan bli bedre?
Det eneste må være savnet av et sosialt rom. Mange har påpekt akkurat dette. Men selv uten et slikt møtested, synes jeg det er en god stemning i sameiet, noe som ikke minst kommer til uttrykk gjennom dugnadene.

Intervju: Tore Sæther