«Bibliotekar-trioen» i Amfiet

De tre er i slekt eller i familie. Felles har de også at de er relativt lettbedte, som da styreformannen for halvannet år siden spurte dem om å ta et tak.

bibliotek

Trioen vi kan takk for at Amfiet har fått sitt eget bibliotek i 2. etasjen. F.v.: Turi Østerlie, Rita Østerlie Mørch og Tordis Andersen.

Stikkordet var bibliotek. Ideen kom til styret fra en amfiboer, men styret trengte noen til å realisere planen. For planen syntes styret om.

Dermed fikk Rita Østerlie Mørch ballen spilt i fanget, fikk med seg søster Tordis Andersen og svigerinne Turi Østerlie på laget og tok imot pasningen.

– Vi har ikke så lett for å si nei til slike ting, innrømmer Rita.- Selv om jeg ikke akkurat skal påstå at jeg er født med et utpreget system-gen, smiler søster Tordis.

– Mens jeg synes i alle fall at det er artig med system og arkivering, skyter svigerinne Turi inn.

Rask respons 

Innkjøp og montering av bokhyller skjedde i starten på februar i fjor. Ideen om bibliotek ble spredt, blant annet gjennom nettsiden vår, og så var det bare å vente på respons.

Den lot ikke vente lenge på seg. Amfiboerne kom med bøker i store mengder, også av typen som man hadde sagt det ikke ville bli plass til – oppslagsverk av alle slag.

Plassert alfabetisk etter forfatternavn

”Bibliotek-gründerne” gikk løs på oppgaven. Turi foreslo systematisering etter forfatternavn og fikk støtte for det.

– Siden dette er ment å være et tilbud for den som ønsker å låne skjønnlitterære bøker, så var det en grei måte å plassere bøkene på, sier Rita.

Oversiktlig og ryddig, men sannelig ikke gjort i en håndvending. De tre damene brukte en hel dag på å få plassert bøkene med riktig bokstav på ryggen.

Flinke til å returnere bøkene

Men hva når folk leverer tilbake bøker etter å ha lånt. Da blir det kanskje lett kaotisk og behov for opprydding igjen…?

– Nei, faktisk opplever vi at folk stort sett er flinke til å sette bøkene på plass der de hører hjemme, sier Rita, og Turi legger til:

– Bøkene står selvsagt ikke plassert alfabetisk innenfor hver bokstav. Skulle vi gjort det så nøye, ville oppfølgingen ha blitt for krevende.

Snart 1000 bøker

Et forsiktig overslag over bokmengden slik den er per i dag, tyder på at biblioteket vårt har mellom 900 og 1000 bøker.

Så hva med låne-gleden. Er det mange som benytter seg av tilbudet?
Naboer forteller at de har tatt med seg bøker på ferie, enten det har vært påskefri eller på sydentur.

Oversikt over antall bøker som er lånt ut, finnes ikke. Men de tre damene har fått mange positive tilbakemeldinger og fortjent ros for jobben de har gjort.

PS!
Selv om det for øyeblikket er noen få ledige plasser i bokhyllene som dekker hele bakveggen på mesaninen i 2. etasje, så er damene krystallklare på holdningen til oppslagsverk og leksika: Blir det satt ned ved reolene noe av det slaget, blir de kastet.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER