Livsviktig kunnskap

 

_DSC9026

Legfolk utgjør en svært viktig brikke i akuttmedisinen understreker kursholder Knut Shetelig Løvvik i Norsk Luftambulanse.

– Legfolk er den viktigste brikken i akuttmedisinen. Som oftest er det de, og ikke vi fagfolk, som er først til stede når noen trenger hjelp.

Det sier instruktør Knut Shetelig Løvvik i Norsk Luftambulanse og understreker betydningen av at vi legfolk skaffer oss så god kunnskap om førstehjelp som mulig, ikke minst ved å delta på førstehjelpskurs.

I dag holdt Shetelig Løvvik et slikt kurs for 13 interesserte amfiboere.

_DSC9022

Kursleder Knut Shetelig Løvvik foran en interessert og lydhør gruppe amfiboere.

_DSC9030

Lytt etter tegn til pust før du eventuelt setter i gang hjerte-lungeredning.

Positiv respons

Det var Rolf Kulseth som tok initiativet til kurset:

– Jeg har vært på et slikt kurs én gang tidligere, for halvannet år siden, og syntes det var både interessant og nyttig. Da jeg fikk vite at det her i Amfiet aldri har vært arrangert førstehjelpskurs, forhørte jeg meg med Luftambulansen om det var mulig å holde et kurs her hos oss.

– Jeg fikk positiv respons. Vi skulle få et kurs gratis dersom det var minst 10 -15 deltagere. Begrensningen var at alle som deltok er medlemmer av Norsk Luftambulanse. Det var derfor fint at det var stor nok interesse til at kurset kunne gjennomføres, sier Kulseth.

Bare for medlemmer

– Vi reiser mye rundt og holder førstehjelpskurs. Tidligere holdt vi kurs på rent kommersielt grunnlag. Det har vi sluttet med. Nå er våre kurs kun for Luftambulansens medlemmer, forteller instruktøren, til daglig arbeider han i ambulansetjenesten.

_DSC9034

Kompresjonene ved hjerte-lungeredning skal gjøres med håndflaten mellom brystvortene – hardt, så hardt at ribbein ryker, sier instruktør Shetelig Løvvik og viser «trykkpunktet».

Kurset er basert på et hefte utarbeidet av Norsk Førstehjelpsråd, et råd hvor en rekke organisasjoner er medlemmer; blant annet Luftambulansen, Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

Temaene

I fire-fem timer blir kursdeltagerne undervist i emner som ”undersøkelse av hjelpeløs person”, ”hjerte-lungeredning”, ”fremmedlegeme i halsen”, ”akutt livstruende sykdom”, ”opptreden på skadested” og ”førstehjelp i det daglige”.

Hjerte-lungeredning er kanskje det man umiddelbart tenker på i forbindelse med førstehjelpskurs. Også på dagens kurs var dette en viktig del. Shetelig Løvvik hadde med seg flere dukker slik at kursdeltagerne fikk prøve i praksis det han forklarte som viktig. 30 brystkompresjoner og to innblåsninger er det som gjelder når man skal hjelpe en person som ikke puster – og så gjenta det hele.

113 – når det haster

Her er viktige momenter når det virkelig haster for å få øyeblikkelig hjelp:

* Ring 113 når noen blir bevisstløse som følge av at åndedrettet eller blodsirkulasjonen opphører. Start umiddelbart hjerte-lungeredning.

* Ring 113 ved tegn og symptomer på hjerteinfarkt eller hjerneslag. ”SOS” (smile, opp med armene, snakke) er en huskeregel du kan bruke hvis du er usikker på om noen har et hjerneslag.
*
Ring 113 også når et barn blir påfallende medtatt og uinteressert i omgivelsene, og spesielt hvis barnet ikke vil ta til seg drikke.

Du kan ringe 113

* Uansett årsak, hvis du ønsker medisinsk nødhjelp
* Fra telefonautomater uten å betale
* Fra fasttelefon, adressen du ringer fra kan da leses i 113-sentralen
* Fra mobiltelefon og IP telefon – si hvor du er, også i hvilken kommune.
* Fra mobiltelefon uten kjent PIN-kode kan du også ringe 112, til politiet, og eventuelt be om å bli satt over til medisinsk nødtelefon.

_DSC9035

Petter Berg og Mildrid Kvaal (t.v.) og Helga og Trond Heimdal tørrtrener på kompresjoner og innblåsninger.

_DSC9040

Rolf Kulseth (t.v.) og Ole Rogstad gjør seg klar til å gi dukken luft.

_DSC9041

To innblåsninger og 30 brystkompresjoner – de viktige «instrumentene» når vi er kommet i en situasjon hvor en person som ikke puster trenger hjelp. Geir Evjen prøver på innblåsninger.

– Interesserte deltagere

– Det er veldig viktig at man kommer i gang med hjerte-lungeredning så raskt som mulig hvis personen som trenger hjelp ikke puster. Like viktig er at man fortest mulig får ringt 113, den medisinske nødtelefonen, understreket Knut Shetelig Løvvik og ga også uttrykk for at han syntes slike kurs er artige å holde:

– Én ting er kurs hvor deltagerne er mer eller mindre utkommandert til å være med. Noe annet er kurs som dette hvor folk deltar fordi de har lyst.

bilde

PS!
Kursheftet ”Norsk grunnkurs i førstehjelp” kan kjøpes på nettet hos «Hjertevakten» – www.hjertevakten.no Heftet koster 70 kroner. Hos ”Hjertevakten” kan du også kjøpe en rekke andre nyttige hefter og artikler.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER