Vi hare hatt en god smak av den, sommeren. Og mer skal det visst bli, dersom vi kan stole på meteorologiske langtidsvarsler…
I så fall kan det bli gode anledninger til å kose seg med reker og noe godt i glasset, for den som liker den slags.
Selv om det i norske farvann finnes rundt 50 forskjellige ishavsreker, er det bare én av artene, den røde dybvannsreken, som fanges til menneskeføde. Det holder da det. I områdene rundt Svalbard, i Barentshavet, på bankene langs norskekysten og i fjordene våre finner vi de største forekomstene av reker.
Hvis vi ønsker å drikke vin til rekene, hva da? Nesten uten unntak snakker vi om hvit vin, med eller uten bobler. Det er mange allroundviner, likevel sier vinekspertene at man gjerne kan ha i mente at rekene både er sødmefylte og salte i smaken. Altså blir det om å gjøre å finne en vin som matcher dette til det beste for alle parter; rekene og vinen – og oss som skal nyte måltidet.
Vinene bør både være friske og fruktige. Greco di Tufo, Feudi di San Gregorio fra den søritalienske regionen Campania (bildet over) er en slik vin. Den må kjøpes via bestillingsutvalget.
Det friske i vinene matcher saltet i rekene og fruktigheten spiller opp mot sødmen i sjødyrene. Har vinen også et litt mineralsk preg, ja da står den også godt til rekenes sjøaromaer.
Søritalieneren Greco di Tufo er nevnt. Hva annet kan vi velge? I New Zealand lager de mye godt både på Pinot Gris-druen (bildet over) og Sauvignon Blanc. Ellers finnes det flere å velge blant av viner fra franske Loire (Sancerre-viner). «Grønne viner» (vinho verde) fra Portugal er også verdt å prøve. Riesling-baserte viner fra tyske Alsace likeså.
Og vil man satse på et riktig sikkerstikk, så er Soave (gjerne Classico-viner) fra Nord-Italia (områdene rundt Verona) et trygt valg.
I tillegg til disse forsøk på anbefalinger, synes jeg det er god grunnt til å minne om at på Vinmonopolets butikker rusler det massevis av vinkompetanse, ansatte som er klare til å gi gode råd.
Så kan vi bare ønske hverandre mange, lune, solige dager og kvelder utover sommeren. Reker med godt brød, majones, sitron og en god vin er sjelden feil 🙂
Tekst og bilder: TORE SÆTHER
Kilder:
Vinmonopolet
«Den beste sjømaten i Norge» (Haga/Knudsen/Misje)
Diverse avisartikler