Ingen av oss fire som var samlet til uhøytidelig vinsmaking tidligere denne uken er store vinkjennere, og alt annet enn Master of Wine. Men vin drikker vi, og vi liker vin, og vi kjenner når en vin smaker oss godt.
Så hvorfor ikke treffes og smake på to viner, snakke om det vi smaker – og lukter – og ellers (vin)prate.
Webmaster tok initiativet, med en baktanke i tillegg til selve oppdraget; smake vin uten å vite hva som var i glassene:
Jeg ville lage en sak på hjemmesiden, for å bidra til å holde den aktiv, med nytt innhold. Og skulle vi få noen reaksjoner på vinstuntet, så ville det være en bonus.
Vinhundene og deres preferanser
Vinhundene klare for testing, fra høyre; Geir Sæther, Rolf Kulseth, Trond Heimdal og Tore Sæther.
Her er en kort presentasjon av vinhundene og hva de setter mest pris på når det skal drikkes vin.
* Trond Heimdal – holder seg hovedsakelig i den røde vinverden. Startet med chilensk, men det er ”et par” år siden. I dag er det mest spanske Rioja-viner som smaker best. Er heller ikke fremmed for italienske Valpolicella-viner. Og så tar jeg gjerne et glass akevitt sammen med rødvinen. (Stikk den! webmaster-kommentar.) Ja, det kan skje dersom det skal velges drikke til skrei, lever og rogn, og det har nok med hans ”lofotenske” aner å gjøre…
* Rolf Kulseth – har også en forkjærlighet til nordspanske viner. Fra Rioja kommer vinene som smaker ham aller best. Fra naboområdet Navarra finner Rolf også gode viner. Eikesmaken i disse vinene tiltaler. Som en variant, er italienske viner. Hvitvin? Har etter hvert oppdaget at hvitt ikke er ensbetydende med Schwarze Katz… Hvite favoritter i dag er halvtørre østerrikske, laget på grüner veltliner-druer
* Geir Sæther – har et nært og godt forhold til rødvin, så nært at han selv betegner seg som et ”rødvinsvrak”. Og det er ingen tvil om at det er italiensk som er favoritten; aller helst skal vinen komme fra Toscana. Chianti classico-viner fra Brolio-slottet til Ricasoli-familien, er nummer én. Om det blir en liten rød smak flere ganger i uken, gjør ingen skade. Om hvitt, det har en tendens til å bli litt for syrlig, litt for skarpt.
* Tore Sæther – er over gjennomsnittlig interessert i vin, og ikke minst historiene bak vinene. Siden turen ofte går til Italia, blir det drukket mest italiensk vin, også på hjemmebane. Men familiens beste halvdel har stor sans for syrah-/shiraz-viner, og da blir det av og til at andre polhyller enn Italia-hyllene får besøk. Hvitt? Sauvignon blanc-viner fra newzealandske Marlborough er toppen. Italiensk med bobler, prosecco, er heller ikke å forakte.
Vinene venter…
Hva syntes vinhundene…
To viner ble kjøpt inn. Siden webmaster sto for det praktiske, ble det bare tre som kunne blindsmake. Jeg satset på to ganske enkle, rimelige, men etter min mening gode, rødviner; én fra den nye vinverdenen (Argentina) og den andre fra den gamle vinverden (Italia). Argentineren først.
Den var ikke lett å avsløre. Både Trond og Geir tenkte først Italia, mens Rolf lurte på om det kunne være en portugiser. Ingen av de tre kjente eikesmak. Korrekt, men med stikkord ”nye vinverden”, var Geir ganske kjapp til å foreslå Argentina, og når det ble verifisert, traff neste tips ”midt i svart’n”, som skiskytterkommentatorene gjerne kaller et blinkskudd.
Alle tre var positive til det de smakte. Løp og kjøp? Tja, kanskje det…
Vin nummer to gjorde at både Trond og Rolf holdt på spansk. Geir var også der, når det gjaldt aromaen, men i munnen var det mer italiensk.
Absolutt – italiensk var det. Men hvor ifra?
Se det var heller ikke enkelt å fastsette. Piemonte kom opp som forslag både fra Rolf og Geir. Var det ikke. Da webmaster avslørte at det var vin fra områder sør for Roma, var Geir kjapp til å utpeke Puglia (på Italias hæl) og Negroamaro. Blinkskudd igjen.
Løp og kjøp? Har en mistanke om at i alle fall Trond var veldig klar for et polbesøk og sikre seg denne italieneren.
Og dette sier produsentene
Både den argentinske Malbec-vinen og italieneren laget på Negroamaro finnes på Polets basisliste. De er begge mye vin for pengene og koster omtrent det samme. Samme alkoholstyrke har de også, og de er nesten like gamle:
* Argento Malbec, 2012, Argentina, 13,5 % – kr. 114,90
På baketiketten står det:
”Vin er blitt laget i århundrer i Mendoza. I dag vet vi hvordan vi skal få de beste resultatene. Våre druer responderer godt til Mendozas høye beliggenhet, kjølige klima og vannet som kommer rett fra Andes-fjellene.
Denne supre Malbec-vinen er dyp fiolett i farge og byr på kraftfulle aromaer av mørk steinfrukt (plomme?) og med hint av sjokolade. Smak av bjørnebær og solbær med en tøtsj av søtlig krydder fører til en lang ettersmak med modne, bløte tanniner.”
Produsentens hjemmeside er: www.argentowine.com
* Il Pumo, Negroamaro Salento, 2013, Italia, 13,5 % – kr. 118,40
Om denne vinen skriver produsenten på sin hjemmeside blant annet:
”Vinen er laget utelukkende på Negroamaro-druen. (Det er sammen med Primitivo den viktigste røde druen i vinregionen Puglia. webmasters anmerkning.) Druene er hentet fra Salento-området, og vinmarkene ligger ca. 100 meter over havet, hvor gjennomsnittstemperaturen er høy og regnmengden er ganske liten. Jordsmonnet er leirholdig med ganske mye innslag av stein. Vinen er ikke lagret på fat, men på ståltanker. Smaksnotater: Dyp rubinrød med snev av fiolett. Intens aroma med assosiasjoner til plomme og kirsebær, kryderpreg av rosmarin og vanilje. En kraftig vin, men myk og balansert. Lett å drikke. Vinen passer aller best til smaksrike forretter, rødt kjøtt og lagrede oster.”
Produsenten, San Marzano, har denne hjemmeside-adressen: http://www.cantinesanmarzano.com/
Har du kommentarer? Gjerne!
Ble noen inspirert til å prøve blindsmaking? Lett er det ikke, men spennende og artig i trivelig lag – eller kanskje til og med gå på Polet for å kjøpe en eller begge vinene vi testet, ja, da vil vi gjerne høre om det.
Dere kan legge inn kommentarer i kommentarfeltet på facebook-saken eller sende synspunkter på vinsmakings-stuntet til webmaster om det er snakket om en egen, selvstendig sak. Jeg tar godt imot begge deler.
Tore Sæther
webmaster /postkasse 90
tore.sather@gmail.com