Containere på ny plass

Fremhevet

Fra i dag av blir det nye rutiner i forbindelse med papp/papir og plastavfalls levering.

Etter ønske fra TRV sine sjåfører, er nevnte containere flyttet. Slik de står nå, mister vi kun én parkeringsplass. Håpet et at TRV-sjåførene takler dette

Gammel oppmerking og nye plasser blir justert så snart været tillater, med tanke på oppmerkingen.

Tekst og fotos:
Trond Heimdal /vaktmesteren

Antibac-dispensere på plass

Fremhevet

Da har styret omsider fått tak i to stykk dispensere til antibac.

Dispenserne er utplassert, én i foajeen, og én ved dør til heisrom i p-kjelleren.

Oppdaterte smitteverntiltak er også hengt opp på strategiske plasser. De følges selvfølgelig opp av den enkelte!

Tekst og fotos:
Trond Heimdal / vaktmesteren

Parkering av «inaktive» sykler

Fremhevet

Som kjent er vi ikke bortskjemt med rikelig plass til sykkelparkering her i bygget. Utbygger hadde tydeligvis ikke stort fokus på slikt!

Ingen liten sykkel-stall, nei. Bildet er tatt midt på dagen i dag, tre dager etter vaktmesterens henstilling. (FOTOS: Tore Sæther)

Selv ikke rommet som brukes i dag til sykkelparkering, var tiltenkt dette formålet.

Men når det er sagt, vi må gjøre det beste ut av forholdene. Av den grunn, må det nok en gang komme en oppfordring til alle beboere.

I et overfylt rom med sykler, står det veldig mange inaktive sykler. Sykler som rett og slett ikke er i bruk. Derfor noen ønsker fra meg.

Ønske 1.             
Vi alle tenker tanken om vi har en sykkel stående der som ikke brukes lengre.

Ønske 2.             
Hvis ønske 1 får treff, JA, jeg har en sykkel stående der som overhodet ikke brukes lengre, hopper vi til ønske 3.

Ønske 3.             
Den aktuelle sykkelen/syklene, kan få nye eiere, eller noe slikt. Er det noen i deres krets som kanskje kan overta den, selges på Finn.no, gies bort eller leveres til Fretex eller lignende mottak? En kortvarig innsats fra den enkelte, så kanskje vi får frigjort noe plass i rommet?

Mailhenvendelsen fra vaktmesteren på august sin siste dag er det tilsynelatende veldig få som har fulgt opp. I boden er det fortsatt tett med sykler – de fleste ikke i jevnlig bruk, ifølge vaktmesterens observasjoner.

Jeg vet at noen vil nevne at vi har bergrommet i enden av høyblokken. Der er det plass til mange sykler, vil vedkommende si. Riktig det, men forholdene er dessverre ikke optimale for sykkelparkering over tid i det rommet. Parkeres sykkelen der, er det på eierens eget ansvar.
Korttidsparkering i bergrommet, ja. Langtidsparkering, ikke noe særlig, mener nå jeg da.  

På forhånd takk for kommende strålende innsats ☺

Med vennlig hilsen
Vaktmester´n

Bedre parkerings-disiplin, takk!

Fremhevet

Temaet er ikke nytt, skriver styreleder Trond Heimdal i en mail til oss alle, og temaet er gjesteparkering.

Illustrasjonsfoto (FOTO: Tore Sæther)


Å la våre gjester ha en fair sjanse til å finne parkering på vår p-plass, har til alle tider vært en utfordring – og er det ennå. Derfor er det også slik at en viktig ting ikke kan gjentas for ofte. Som styreleder Trond sier:

– Det er til tider stor pågang, og p-plassen ute har sin begrensing. 

Styrelederen kommer derfor med følgende oppfordring:
– Alle beboere har p-plass i p-kjelleren. Disse må benyttes også i sommerhalvåret slik at vi kan ha bra med plass til våre gjester. Korttidsparkering ute er selvfølgelig tillatt, men over-natten-parkering bør unngås. 

Så kan det i denne sammenhengen være grunn til å minne om at vi har en avtale med Bergheim barnehage som gjør at gjester til Amfiet mellom klokken 17 og 07 kan bruke barnehagens parkering.

Her skal vi altså IKKE parkere – hverken vi amfiboere eller besøkende. (FOTO: Jan Pedersen)

Farlig feilparkering

Og mens vi er inne på parkering og parkeringsdisiplin. Beboer Jan Pedersen gjorde forleden en farlig observasjon som han delte med oss på vår lukkede facebook-gruppe.

Pedersen registrerte at en bilfører satte fra seg bilen utenfor hovedinngangen. Mens bilen sto der, feilparkert, kom ambulansen. Pedersen ble vitne til at ambulansefolkene måtte løfte båre over hekken for å komme frem til bilen.

Dette er et alvorlig varsku til alle oss som bor her i Bergheim Amfi og også en påminnelse om at vi har «kontroll» på våre gjesters parkering.

Trond Heimdal har følgende å si om parkering utenfor p-plassen, men inne på området:

– Kommer det korttidsbesøk til dere, sjekk at besøkerne ikke har parkert foran hovedinngangen. Selv om besøket bare er ment å vare i noen minutter, kan en ambulanse være «i hælene» på den som har tatt en parkerings-«short cut» og satt fra seg bilen foran hovedinngangen. Da kan problemet oppstå igjen.

Tekst: TORE SÆTHER

Legg merke til denne lampa

Fremhevet

Det er nå montert en lampe på ytterveggen til parkeringskjelleren – til venstre for porten.

Viktig at alle merker seg lampen, og ikke minst legger seg på minne hvordan en skal agere hvis den blinker og uler.

Monteringen av lampen er aktualisert på grunn av hendelse ved siste utløste brannalarm i bygget.

Lampen er en kombinert blinkende lampe og ulende sirene. Når den blinker og uler, betyr det at brannalarmen i bygget er utløst. Det igjen betyr:

IKKE GÅ ELLER KJØR INN I GARASJEN!

Slik bruker vi Get-fjernkontrollen

Fremhevet

På beboermøte med representanter fra Get, torsdag 14. mai, kom det ganske mange spørsmål fra amfibeboerne. Det aller meste dreide seg om hvordan bruke fjernkontrollen. 

Så derfor, her er forklaringer på hvordan vi bruker de forskjellige knappene fjernkontrollen er utstyrt med. 

Boks/tv (øverst til venstre): 
Trykk på boks-knappen (den øverste), hvitt lys foran boks-teksten; er i dekoder-modus – hvitt lys foran tv-tekst; i tv-modus.  

Øverst til høyre – ring med strek i: 
Rett og slett av/på-knappen (for dekoderen) 

Neste rekke symboler er de tre pilene: 
Spolefunksjon – stopp og pause 

Guide (t.v.): 
Programoversikt. Bla med opp/ned-pilene sentralt på fjernkontrollen. 

Mitt innhold: 
Her finner du programmene du har tatt opp. 

Huset (t.h.): 
Menyknappen – leder deg til “førstesiden”. 

Pilen som peker til venstre (ligger på høyde med “huset”): 
Viser ditt forrige valg. 

De fire pilene i hjulet og med “OK” i midten: 
Med pilene navigerer du i menyen og guiden. OK bekrefter valget du har gjort. 

Avlang knapp til venstre: 
Volum opp/ned og i midten “mute”-knapp, altså slå av lyden. 

Avlang knapp til høyre: 
Med piltastene blar du i kanalene. “Direkte” (mellom pilene) bringer deg tilbake til siste kanal i direkte-tv du hadde oppe. 

Mikrofon-knapp: 
Stemmestyring.  

Tallene 1 til 0: 
Kanalvalg 

Rød knapp (nederst til høyre): 
Herfra gjør du opptak. 

Kilde (nederst til venstre): 
Trykk på tv-knappen (øverst til venstre) – når det hvite lyset er på, trykk på kildeknappen.
Tre valg kommer opp. Trykk på “kilde” til HDMI er markert. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og her er noen hyppig stilte spørsmål som Trond Heimal svarte på i en sak som du finner i sin helhet lenger nede på hjemmesiden vår: 

Er detapp’erjeg trenger og hvorfor?  

TROND: For den som har smart-telefoner kan kanalvalg gjøres fra telefonen dersom du har lastet ned appen «min get», kan du bytte på de kanalene du ønsker. Med appen «get tv», kan du hente inn alle tv-kanaler som du også har på din stasjonære tv. Du kan også se eventuelle opptak du har gjort. For å laste ned app; hvis du har iPhone, last ned fra App Store. Har du en annen type smarttelefon (android), last ned app fra «google play store».  

Hvordan velge inn fra valgfrie kanaler-listen?  

TROND: Er du på internett, logg inn på «get.no», øverst til høyre finner du «min get». Førstegangs pålogging, «send meg passord», enten som sms eller som lenke på e-post. Jeg anbefaler å bruke sms-løsningen. Husk at det må være på mobilnummer som er registrert på kundeforholdet. Når mottatt sms, legg inn koden (firesifret tall), og lag ditt eget passord. Da er du inne på «min get». Til høyre finner du «gå til valgmenyen». Trykk på ønsket kanal og velg. Hvis du overstiger 50 poeng-grensen og ikke vil betale for ytterligere poeng, fjern kanal(er) som du ikke ønsker. Husk å trykke «bekreft valg» (gul knapp» nå kanalbytte(r) er gjort. Min erfaring er at det tar tre til fem minutter før de nye kanalene er på din tv.  
Hvis du ikkeer på internett, ring Getkundeservice –tlf21 54 54 54 – og be om hjelp til å endre ditt kanalvalg siden du ikke har hverken pc, nettbrett eller smart mobiltelefon.  

Hvordan tar jeg opp et program?  

TROND: Velg guide-knappen, manøvrer deg med piltastene frem til ønsket program. Trykk OK. Velg «ta opp-knappen» og trykk OK. Du får tre valg; enten ta opp «denne episoden», eller ta opp «hele serien» (om det er en serie), også et valg om at du likevel ikke vil ta opp programmet. For å komme ut av denne menyen, har du to valg; bruk enten pil tilbake (ligger rett over volum-knappene) - da kommer du ett steg tilbake - eller trykk på «direkte-knappen». Da kommer du tilbake til den siste kanalen du så på.  

Jeg ser på program med norsk tale, men vil også ha teksting på skjermen. Hvordan får jeg det?  

TROND: Når du står på den aktuelle kanalen, trykk OK-knappen, trykk pil ned én gang, og pil til høyre helt til du får frem «undertekst» (tre trykk). Trykk OK, velg pil ned ett klikk til «norsk (SHD)».  

Også blomstene venter på godvær…

Fremhevet

Hjemme hos Lars Nypan er det planter som venter på å få «gå ut» og planter som ute på verandaen trenger litt beskyttelse. «Inneplanten» er for øvrig en lilje som etterhvert vil komme med fine hvite blomster.

Vi tobeinte har slitt, og sliter fortsatt, med en korona-påvirket tilværelse. For blomster og planter er det nesten like ille, om enn annerledes:

Snart 17. mai og bare noen ganske få grader over nullstreken, det liker ikke sommerblomstene.

Og det byr på utfordringer for alle oss som gjerne ønsker blomster og grønt rundt oss, på verandaer og svalganger. Lars Nypan, husgartneren vår i Bergheim Amfi, er ikke til å misforstå. Den lave temperaturen er absolutt en utfordring, for oss «pottefolk» i amfiet; manglende tålmodighet også:

Tålmodighet kreves

– Å plante ut allerede nå, sette ut pottene og kanskje til og med også la dem stå ute om natten, det er ikke bra, understreker 81-åringen, som har drift av eget hagesenter i 40 år og radiostemme i NRK, sørtrønderradioen, i 20 år på cv’en. 

Lars var én av de første som flyttet inn i Bergheim Amfi – i januar 2003 – og vi kan absolutt takke ham for at det ser så fint og velstelt ut i grøntområdet rundt lavblokk og høyblokk.

Utenfor leiligheten sin har Lars et par-tre krukker med Gjøksyre (den mørk røde). Mellom disse krukkene står også ei krukke med påskeliljer, og i den hengende potten – stemor.

Hutrende kald mai

Hva med iskald mai i kollisjon med ønske om å få satt ut blomster?

– Det er ingen tvil om at utsetting av blomster allerede nå med så lave temperaturer, det er ikke spesielt lurt.  Stemoren er nesten den eneste som holder ut. Jeg plantet ut ved påsketider, men det skjer ingenting selv med stemoren. Blomstene har ikke dødd, men utviklingen har stått på stedet hvil. Det er rett og slett for lav jordtemperatur. Den må være et sted mellom åtte og elleve grader, og det skjer ikke før lufttemperaturen nærmer seg 15.

Store nok potter

Når vi om ikke så alt for lenge, får vi håpe, virkelig kan begynne å opptre som veranda-gartnere, da er det minst ett forhold vi må være nøye med, sier Lars:

– Ikke bruk for små potter. Jeg ser alt for ofte at pottene er for små. For sommerblomster er det passende med potter som har en diameter på mellom 30 og 40 centimeter. Og så lønner det seg å kjøpe store, fine planter som er ment for sommeren. 

Smart «underlag» for store og litt tunge potter…– God jord er også et viktig moment. For eksempel, ikke bruk bare finhakket torv. Bland gjerne med grovere typer. God kompostjord er også viktig; en tredjedel og resten vanlig jord, kan være bra. 

Leca- kuler på bunnen

Når man skal bygge et «hjem» til plantene, start med leca-kuler i bunnen.

– Og pottebunnen må naturligvis ha et hull for å drenere vannet. Jeg legger en «duk» over kulene før jeg legger på jorden. På den måten unngår jeg at jord renner ut sammen med vannet.

Stemor er altså ganske enerådende uteplante enn så lenge. Hvilke andre typer kan Lars foreslå for oss amfi-naboer?


Her er en annen smart variant – med håndtak – for krukker som ikke er for tunge.


Nøysom om fin

– Løvemunn er veldig fin. Den kan bli mellom 30 og 40 centimeter høy, blomstrer lenge og trenger ikke mye stell. TIPS: Plant rundt ti centimeter under pottetoppen. Da slipper den velvoksne løvemunnen å stå og svaie i strindavinden.

– Jeg synes også det kan være fint med grønnsaker sammenblandet med blomster. Da er det selvsagt spesielt viktig med store potter, og helst runde. TIPS: Kjøp små platter med hjul som de største pottene kan stå på. Så slipper du å drive og løfte på de tyngste pottene.

– Geranium er planter som du ser mye av til 17. mai. Men om det ikke blir vesentlig bedre temperaturer enn det vi har i disse dager, da går det ikke bra. Er det noen som kanskje allerede har kjøpt slike planter, må plantene absolutt få stå inne om natten. Fuksia er også en populær plante og tåler litt mer enn geranium. Den ønsker seg temperaturer rundt ti grader for å trives, forteller Lars.

Hva med urter?

– Rosmarin er spesielt fin, synes jeg, men den er litt vanskelig og krever betydelig varmere omgivelser enn det vi har å tilby akkurat nå, sier Lars Nypan og vil gjerne også fremsnakke lavendelen:

– Den starter litt rufsete, men så blir den veldig fin. Lukter godt gjør den også. Lavendel finnes i mange utgaver; den blå er den mest holdbare; blomstrer hele sommeren.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER

Styret vårt

Fremhevet

Siden vi ikke har fått gjennomført et vanlig årsmøte, og vårt styre ikke har fått anledning til «å vise seg frem», tenkte jeg at det kunne være greit med et bilde av styrets medlemmer slik at folk både med kort og lang fartstid som amfiboere kan se hvem våre syv folkevalgte er.

Nestleder Rolf Kulseth (t.v.) og styremedlem Einar Sørensen.
Styremedlem Eva Kinn (t.v.) og sekretær Karin Enodd.
Styreleder Trond Heimdal.
Varamedlemmene Karin Letnes og Frode Grindvold.

Også vårdugnaden blir spesiell…

Fremhevet

Heller ikke vårdugnaden 2020 slipper unna en form for korona-preg. Men dugnad blir det og container er bestilt.

Dugnadsutstyr vil være tilgjengelig fra mandag 4. mai.

Og for å ta det siste først; rask-containeren vil være på plass i løpet av tidlig mandag 4. mai og blir stående frem til torsdag formiddag 7. mai.

Når det gjelder dugnad, så blir det ikke én felles vårrengjøring av uterommet vårt, men det blir absolutt adgang til å ta et tak for den som ønsker det i perioden når containeren står på parkeringsplassen.

Container er på plass fra førstkommende mandag morgen.

– På grunn av den spesielle situasjonen med korona-pandemien har Styret besluttet at det denne våren ikke blir en felles dugnads-ettermiddag, men at det er opp til hver enkelt å ta et tak, sier vaktmester og styreleder Trond Heimdal.

– Det som trengs å bli gjort er ting som vi kjenner til fra tidligere vårdugnader; raking av plen, rensing av kantsteiner og luking av bed, fortsetter Heimdal og legger til at det ikke vil bli kaffe- og vaffel-servering i den fire dagers lange dugnadsperioden…

Ingen vaffelservering på årets vårdugnad – dessverre…

Vaktmester Trond vil sørge for at det blir satt ut nødvendig utstyr – river, spader, koster og trillebårer – på plenområdet på fremsiden av lavblokka.

Ifølge en værmelder jeg har sjekket i morres, så er det gode muligheter for at vi slipper unna nedbør i dugnadsperioden. 

Og til slutt, ikke glem å ha de generelle smittevern-anbefalingene i bakhodet; hold avstand, ta hensyn både til deg selv og alle andre rundt deg…

Tekst og foto:
TORE SÆTHER

Ha gode vårdager – med litt dugnadsarbeid på fellesarealene våre…

Leilighet til leie

Fremhevet

   I forbindelse med at en av beboerne i Bergheim Amfi har flyttet på sykehjem, ønsker familien nå å leie ut leiligheten. 
   
Boligen er en toroms leilighet på 65 kvm og ligger i 5 etasje med balkong – øverste etasje i overgangen mellom lav- og høyblokk. (se bildet)

Til leiligheten hører også parkeringsplass, men den er for tiden utleid. Boligen gjøres klar i disse dager. Visning etter behov.

Leiligheten leies ut for 11 000 kroner i måneden. Depositum: 33 000 kroner.
Strøm kommer i tillegg.

Interessert? Ta kontakt med Marianne Danielsen – mobil 950 70 845